Luna Noua, Sabatul si nesocotirea poruncii a patra

Se dau urmatoarele versete din :

Geneza 14-19:

14. Dumnezeu a zis: „Să fie nişte luminători* în întinderea cerului, ca să despartă ziua de noapte; ei să fie nişte semne** care să arate vremurile, zilele şi anii
15 şi să slujească de luminători în întinderea cerului, ca să lumineze pământul.” Şi aşa a fost.
16 Dumnezeu* a făcut cei doi mari luminători, şi anume: luminătorul cel mai mare, ca să stăpânească ziua, şi** luminătorul cel mai mic, ca să stăpânească noaptea; a făcut şi stelele.
17 Dumnezeu i-a aşezat în întinderea cerului, ca să lumineze pământul,
18 să stăpânească* ziua şi noaptea şi să despartă lumina de întuneric. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
19 Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a patra.

Ce se intelege din ele? Faptul ca Dumnezeu a facut Soarele (luminatorul cel mare) si Luna (luminatorul cel mic) ca sa desparta ziua de noapte. Toate bune pana aici 🙂

Sistemul de zile succesive conform cartii Genezei este de 7, dupa trecerea celei de a saptea zile ciclul se repeta. Vremurile si anii sunt tot multiplii de 7. Dumnezeu ne-a lasat lumina naturala si ciclul ei pentru a gasi adevarata zi de Sabat. Tineti minte ca luni nu este “luni” si marti nu este “marti” decat prin conventie umana (la fel cum si in matematica simbolul “1” este o unitate doar din conventie si standardizare).

Ce e important aici e faptul ca pe Dumnezeu nu-l intereseaza standardizarea umana (ca Sabatul e in ziua de sambata, ca asa e conventia) ci il intereseaza tinerea Adevaratului Sabat.

Pare o teorie a conspiratie ca zilele s-au schimbat intre ele .. dar e oare doar o teorie?

Tineti minte ca initial anul era de 364 = 7 zile * 52 cicluri/saptamani dar pe parcursul ultimelor 2 milenii un an a avut 260, 304, 354, 360, 364, 365; iar acum un an are 365.242190  zile. Schimarile au adus cu ele si “lipsa” unor zile ca sa se poata face conversia intre un tip de calendar si alt tip de calendar.

Un exemplu: in Anglia (si toate coloniile sale) oamenii s-au pus sa doarma pe 2 septembrie 1752 si s-au trezit in 14 septembrie 1752. La fel s-a intamplat si in Romania, trecerea de la vechiul calendar (calendarul iulian) la cel nou (calendarul gregorian) s-a facut in 1919. Oamenii s-au pus sa doarma in 1 aprile 1919 si s-au trezit in 14 aprilie 1919.
Biserica Ortodoxa Rusa este de “rit vechi”, ei tinand de fapt 2 “calendare”: cel oficial si cel religios.
Ca si surse extra de informare:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_calendars
https://en.wikipedia.org/wiki/Calendar_(New_Style)_Act_1750
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Style_and_New_Style_dates
https://ro.wikipedia.org/wiki/Stil_vechi
https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83_Rus%C4%83

In traducerea in romana (Geneza 1:14) se observa cuvantul “vremurile”, iar in alte traduceri este “anotimpurile” dar nu are niciun sens pentru ca daca ar fi sa avem un an divizibil cu 7 (adica 364 ca sa fim mai aproape de cel astronomic de 365.242190 zile) atunci am avea o decalare astfel incat am avea iarna in iulie, apoi in august si tot asa. Dar in original, in ebraica apare וּֽלְמֹעֲדִ֖ים care se poate traduce si prin “sarbatoare”, fapt ce are sens in contextul nostru.

Pentru a vedea cuvantul in ebraica si unde mai apare el: http://biblehub.com/hebrew/ulemoadim_4150.htm .
Daca ne uitam apoi la celalalt verset unde mai apare: Zaharia 8:19:

„Aşa vorbeşte Domnul Oştirilor: «Postul din luna a patra, postul din luna a cincea, postul din luna a şaptea şi postul din luna a zecea vor deveni pentru Casa lui Iuda prilejuri de bucurie şi de veselie şi sărbători plăcute! Iubiţi deci adevărul şi pacea!»

vom vedea acest lucru. Tineti cont ca anotimpurile sunt in functie de pozitia pe glob. De ce l-ar interesa pe Dumnezeu ele? Cum ar putea El sa fie general valabil cu anotimpurile pentru toti copiii Sai ?

Dar, Dumnezeu, in Biblie ne-a lasat clar instructiuni pentru a stii cand anume pica Sabatul (Luna si Soarele, nu uitati de ele).

Cititi cu atentie urmatoarele versete atat din Vechiul cat si din Noul Testament.

Amos 8:5

Voi care ziceţi: «Când va trece luna nouă ca să vindem grâul şi Sabatul* ca să deschidem grânarele, să micşorăm efa** şi să mărim siclul, şi să strâmbăm cumpăna ca să înşelăm?

Coloseni 2:16

Nimeni dar să* nu vă judece cu privire la mâncare** sau băutură, cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat,

Ezechiel 46:3

Poporul ţării se va închina şi el înaintea Domnului la intrarea acestei porţi, în zilele de Sabat şi la lunile noi.

Ezechiel 45:17

Domnitorul va fi dator să dea arderile-de-tot, darurile de mâncare şi jertfele de băutură la sărbători, la lunile noi, la Sabate, la toate adunările de sărbătoare ale casei lui Israel. El va îngriji de jertfa ispăşitoare, de darul de mâncare, de arderea-de-tot şi de jertfa de mulţumire, ca să se facă ispăşire pentru casa lui Israel.”

2 Cronici 2:4

Iată, eu înalţ* o casă Numelui Domnului, Dumnezeului meu, ca să I-o închin Lui, să ard înaintea Lui tămâie** mirositoare, să aduc necurmat în ea pâinile pentru punerea înainte şi să aduc arderile-de-tot†† de dimineaţă şi de seară, în zilele de Sabat, de lună nouă şi de sărbătoare ale Domnului, Dumnezeului nostru, după o lege veşnică pentru Israel.

2 Cronici 8:13

Aducea ce era poruncit de Moise pentru fiecare zi*, pentru zilele de Sabat, pentru zilele de lună nouă şi pentru sărbători, de trei ori** pe an, la Sărbătoarea Azimilor, la Sărbătoarea Săptămânilor şi la Sărbătoarea Corturilor.

Isaia 1:13

Nu mai aduceţi daruri* de mâncare nefolositoare, căci Mi-e scârbă de tămâie! Nu vreau luni noi, Sabate şi adunări de sărbătoare**, nu pot să văd nelegiuirea unită cu sărbătoarea!

Isaia 66:23

În fiecare lună* nouă şi în fiecare Sabat, va veni** orice făptură să se închine înaintea Mea, zice Domnul.

Exemplele de versete pot continua dar se observa clar o corelatie intre Luna Noua si Sabat (se poate citi tot Exodul 16 de exemplu).

Cum se poate acum calcula ziua Sabatului? Raspunsul este in capitolul 16 din Exodul.

Exodul 16:1-4

1 Toată adunarea copiilor lui Israel a* plecat din Elim şi au ajuns în pustia Sin**, care este între Elim şi Sinai, în a cincisprezecea zi a lunii a doua, după ieşirea lor din ţara Egiptului.
2 Şi toată adunarea copiilor lui Israel a cârtit* în pustia aceea împotriva lui Moise şi Aaron.
3 Copiii lui Israel le-au zis: „Cum de* n-am murit loviţi de mâna Domnului în ţara Egiptului, când** şedeam lângă oalele noastre cu carne, când mâncam pâine de ne săturam? Căci ne-aţi adus în pustia aceasta ca să faceţi să moară de foame toată mulţimea aceasta.”
4 Domnul a zis lui Moise: „Iată că voi face să vă plouă pâine* din ceruri. Poporul va ieşi afară şi va strânge cât îi trebuie pentru fiecare zi, ca să-l pun la** încercare şi să văd dacă va umbla sau nu după Legea Mea.

Se remarca faptul ca in toata cartea exodului este doar o singura data precisa “in a cinsprezecea zi a lunii a doua”. De ce este importanta pentru Moise si Dumnezeu (ca sa o specifice in Biblie)? Raspunsul il avem in :

Exodul 16:6-8

6. Moise şi Aaron au zis tuturor copiilor lui Israel: „Astă-seară*, veţi înţelege că Domnul este Acela care v-a scos din ţara Egiptului.
7. Şi mâine dimineaţă, veţi vedea slava* Domnului, pentru că v-a auzit cârtirile împotriva Domnului; căci ce** suntem noi, ca să cârtiţi împotriva noastră?”
8. Moise a zis: „Domnul vă va da astă-seară carne de mâncat, şi mâine dimineaţă vă va da pâine să vă săturaţi, pentru că a auzit Domnul cârtirile pe care le-aţi rostit împotriva Lui; căci ce suntem noi? Cârtirile voastre nu se îndreaptă împotriva noastră, ci împotriva* Domnului.”

Trecem mai departe. Putem presupune in siguranta ca evreii de atunci nu (mai) stiau de Sabat pentru ca Dumnezeu a trebuit sa faca o alta minune cu mana ca sa le arate fortat care e ziua Sabatului.

Exodul 16:20

N-au ascultat de Moise şi s-au găsit unii care au lăsat ceva din ea până dimineaţa, dar a făcut viermi şi s-a împuţit. Moise s-a mâniat pe oamenii aceia.

Moise le-a explicat si de ce trebuie sa stranga mai multa hrana in ziua de dinaintea Sabatului:

Exodul 16:22-23

22 În ziua a şasea, au strâns hrană îndoit, şi anume doi omeri de fiecare. Toţi fruntaşii adunării au venit şi au spus lui Moise lucrul acesta.
23 Şi Moise le-a zis: „Domnul a poruncit aşa. Mâine este ziua de* odihnă, Sabatul închinat Domnului; coaceţi ce aveţi de copt, fierbeţi ce aveţi de fiert şi păstraţi până a doua zi dimineaţa tot ce va rămâne!”

Astfel evreii au (re)invatat despre ziua de Sabat.

Exodul 16:25-28

25 Moise a zis: „Mâncaţi-o azi, căci este ziua Sabatului; azi nu veţi găsi mană pe câmp.
26 Veţi strânge timp* de şase zile, dar în ziua a şaptea, care este Sabatul, nu va fi.”
27 În ziua a şaptea, unii din popor au ieşit să strângă mană, şi n-au găsit.
28 Atunci, Domnul a zis lui Moise: „Până când aveţi de gând să nu păziţi* poruncile şi legile Mele?

Sa o luam iarasi de la inceput .. ziua a 15-a este Sabat, la 7 zile dupa a fost iarasi Sabat, deci pe 22. Prin matematica simpla vedem si ca 8 e Sabat si 29 e Sabat. Cu ce corespund zilele astea? Cu fazele lunii 🙂

Daca urmarim in restul Bibliei cand mai pica Sabatul (ca si data numerica, in alte “luni”) vedem ca intotdeauna apare in zilele de 8,15, 22, 29. Un exemplu:

Leviticul 23:6

Şi în* a cincisprezecea zi a lunii acesteia, va fi Sărbătoarea Azimilor în cinstea Domnului; şapte zile să mâncaţi azimi.

Leviticul 23:34

Vorbeşte copiilor lui Israel şi spune-le: ‘În* a cincisprezecea zi a acestei a şaptea luni, va fi Sărbătoarea Corturilor în cinstea Domnului, timp de şapte zile.

Leviticul 23:39

În a cincisprezecea zi a lunii acesteia a şaptea, când veţi strânge roadele* ţării, să prăznuiţi o sărbătoare în cinstea Domnului, timp de şapte zile: cea dintâi zi să fie o zi de odihnă şi a opta să fie tot o zi de odihnă.

Daca nu s-ar fi tinut un calendar lunar, tare as vrea sa vad o demonstratie matematica a faptului ca in data de 15 a mai multor luni din an pica Sabatul in fiecare an 🙂

 

Concluzia … tinerea Sabatului in ziua de sambata este exact ca si tinerea lui duminica sau lunea sau martea. Adica, o minciuna frumoasa. Adevaratul Sabat, conform hartii (Bibliei) este data de fazele Lunii, mai precis de Luna Noua.

Anul acesta, 2017, Luna noua pica: 24 iunie. 23 iulie, 21 august etc
http://www.astro-urseanu.ro/fazele_lunii.html

Solutia: tinerea unui calendar “religios” paralel cu cel oficial. Desi nu cred ca o sa se intample niciodata asta pentru ca “nu e comod”. Cum ai putea sa lipsesti de la lucru ba lunea, ba martea ? Cum ai putea sa nu fi parte din societate? Nu uitati ce a spus Isus:

Ioan 15:19

Dacă* aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei, dar, pentru că** nu sunteţi din lume şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea.

Iacov 4:4

Suflete preacurvare! Nu stiti ca prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu? Asa ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrajmas cu Dumnezeu.

Fie ca Adevarul sa ne lumineze.

5 thoughts on “Luna Noua, Sabatul si nesocotirea poruncii a patra

 1. Lucian

  Cat au fost robi in Egipt poporul Israel a uitat de Sabat, care a fost lasat de Dumnezeu de la creatiune, deaceea Dumnezeu a zis “Aduti aminte”, de la darea decalogului pana in ziua de azi poporul Israel este depozitarul sa zic asa al Sabatului. Dupa cum reiese din Tora Sabatul zilei a saptea este in functie de Soare si celelalte sarbatori in functie de Luna, orice rabin poate confirma aceasta si sa nu uitam ce spune Apostolul Pavel in Romani ca radacina(Israel) tine ramurile(neamurile) si nu invers, asa ca nu mai filozofati despre niste lucruri pe care nu le intelegeti pe deplin si sa spuneti cs stiti mai multe despre Sabat ca evreii care il tin de aproape 3500 de ani, in dialogul cu femeia samariteanca Iisus a spus ca “salvarea vine de la iudei”.

 2. Petrica

  Draga căutătorilor de comori, e interesanta prezentarea ta și nu ești singurul care a făcut aceste descoperiri. Chiar am auzit de unii care au ajuns sa practice aceasta idee chiar dacă nu se bazează pe texte clare ci e mai mult o construcție șubreda cu ipoteze nefondate. Sunt totuși câteva probleme în expunere :
  1. Se face o confuzie între sabatele ceremoniale și sabatul zilei a șaptea. Scrie: sa fie pentru voi o zi de odihna (=sabat). În exemplele date de tine care susțin datele de 8,15, 22, 29 sunt amintite doar sărbători ceremoniale ce aveau o data fixa.
  2. Dumnezeu a lăsat și săptămâna la creațiune (care nu are vreo alta explicație a existentei), iar porunca a patra spune “Adu-ți aminte de ziua de odihna (sabat) ca s-o sfințești… Dar în ziua a șaptea s-a odihnit. De aceea…” Iar în ciclul prezentat de tine nu se respecta perioada 7. Câte zile sunt între 29-8?
  3. Evreii și azi (ca și Isus) țin ca zi de odihna, pe lângă sărbători, ziua de sâmbătă, tradiție păstrată cu credincioșie.
  Sabatul rămâne un memorial al creațiunii și al răscumpărării noastră, ne arata e unde venim și încotro mergem.
  Când ne vom întâlni voinței discuta. Cauta mai departe adevărul cu rugăciune și inima deschisa.

 3. Adelin L.

  Foarte interesant articolul. Prezinta informatii noi si revolutionare oarecum. Doar ca trebuie sa ne resemnam cu faptul ca oamenii au deja o doctrina bine intiparita in minte si a incerca sa-i convingi cum sta treaba cu adevarat e la fel ca si cand ai incerca sa indulcesti Marea Neagra. Adica cam imposibil. Cel putin cu majoritatea. Ca probabil sunt vreo cativa mai deschisi la minte si ar putea pricepe adevarul, e alta treaba.

 4. Trimbitas Sorin Post author

  @Lucian .. in acelasi timp, ce zici de evrei foloseste o presupunere personala cu logica: “Daca X face clatite atunci trebuie sa facem ca X si noi ca el stie”.
  Realitatea e asta: majoritatea nu inseamna neaparat “corect” sau “dreptate”. Din toti crestiinii (2.4 miliarde minim) tin duminica, 30 milioane (maxim) tin sambata. Procentual inseamna : 1.25% tin sambata. Conform doctrinei adventiste cine se insala? Cei 98.75% sau cei 1.25% ?
  Cat despre schimbarile in calendarul evreiesc:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hebrew_calendar#Modern_calendar
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hillel_II
  O sa vezi ca ce tin evreii, cu date oficiale, nu are nicio legatura cu Sabatul original.

  @Petrica .. mersi de feedback 🙂 Sa-ti raspund pe rand:
  1) In Exodul .. ce nevoie aveau evreii de “Sabat ceremonial” cand ei uitasera “Sabatul normal/saptamanal”? Nu prea se potriveste pe scara timpului, nu?
  2) Buna intrebare 🙂 Sa vedem in Biblie, nu in doctrina:

  Deuteronomul 5:13
  “Şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toate treburile.”

  Ezechiel 46:1
  “Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu: „Poarta curţii dinăuntru, dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele şase zile de lucru, dar se va deschide în ziua Sabatului şi va fi deschisă şi în ziua lunii noi.”

  Ce rezulta de aici? Se pare ca avem 3 tipuri de zile de fapt: cele de lucru, cele de Sabat si cele de Luna Noua. Pai cum vine asta? Noi facem conventii in limbaj si in intelegerea noastra. Evreii (din vremea aceia), nu numarau zilele de luna noua ca si zi lucratoare.

  3) Vezi raspunsul dat lui Lucian

 5. Heidi

  Rom.14,5: Unul socoteşte o zi mai pe sus decît alta; pentru altul, toate zilele sînt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.

  Col.2,16-17: Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mîncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt UMBRA LUCRURILOR VIITOARE…

  Gal.4,10-12: Dar acum, după ce aţi cunoscut pe Dumnezeu, sau mai bine zis, dupăce aţi fost cunoscuţi de Dumnezeu, cum vă mai întoarceţi iarăş la acele învăţături începătoare, slabe şi sărăcăcioase, cărora vreţi să vă supuneţi din nou? Voi păziţi zile, luni, vremi şi ani. Mă tem să nu mă fi ostenit degeaba pentru voi.

  Evr.4,9-11: RĂMÎNE DAR O ODIHNĂ CA CEA DE SABAT PENTRU POPORUL LUI DUMNEZEU. Fiindcă cine intră în odihna Lui, se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale. Să ne grăbim dar să intrăm în odihna aceasta…

  Despre care lucrari este vorba aici de care sa ne odihnim? Despre propriile lucrari, anume cele cu care ne justificam in fata lui D-zeu, prin care credeam ca ne putem castiga bunavointa lui D-zeu si viata vesnica. Adevaratul Sabbat este odihna in care traim zi de zi prin justificarea in Christos.

  Apoi cade si argumentul cu ziua a saptea din creatiune ca nicaieri nu este scrisa o porunca data lui Adam sa pazeasca ziua a saptea. Mai departe se poate pune si intrebarea daca zilele din Geneza 1 sunt zile de cate 24 de ore…

  5.Mo.5,15: Adu-ţi aminte că şi tu ai fost rob în ţara Egiptului, şi Domnul, Dumnezeul tău, te-a scos din ea cu mînă tare şi cu braţ întins: DE ACEEA ţi-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, să ţii ziua de odihnă.

  Sabbatul este legat de ELIBERAREA POPORULUI ISRAEL DIN EGIPT si nu este legat de evenimentele din Eden.

  2.Mo.31,13: Vorbeşte COPIILOR LUI ISRAEL, şi spune-le: Să nu care cumva să nu ţineţi sabatele Mele, căci acesta va fi între Mine şi voi, şi urmaşii voştri, un semn după care se va cunoaşte că Eu sînt Domnul, care vă sfinţesc.

  Sabbatul este/ a fost semnul legamantului lui D-zeu cu poporul Israel. Eu nu ma simt legata de acest legamant, pentru ca:

  • nu fac parte din poporul Israel, ci fac parte din natiuni
  • nu mai traiesc in vechiul legamant si nu sunt supusa legii lui Moise
  • ci sunt supusa legii lui Christos (Gal.6,2), care “a căpătat o slujbă cu atît mai înaltă cu cît legămîntul al cărui mijlocitor este El, e mai bun, căci este aşezat pe făgăduinţe mai bune (Evr.8,6)” si “in adevăr, Legea… are umbra bunurilor viitoare, nu înfăţişarea adevărată a lucrurilor… (Evr.10,1)”.

  Christos este cel la care putem gasi adevarata odihna pentru suflet (Mt.11,29). In acest sens el este “Domn al Sabbatului” (Lk.6,5).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.